cefunada
eltpool
|
 |
« on: September 15, 2008, 10:55:52 PM » |
|
AJDHJHLG ANADOLU LİSESİ 2008–2009 ÖĞRETİM YILI İNGİLİZCE DERSİ I. DÖNEM ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ TOPLANTI TUTANAĞI
Toplantı Tarihi : 20/09/ 2008 Toplantı Yeri : İngilizce Bölüm Odası Toplantı No : 1 Toplantıya katılanlar : GFKHGLFGKŞLHK
GÜNDEM MADDELERİ 1. Açılış ve yoklama. 2. 2007 – 2008 Öğretim yılı zümre öğretmenler toplantı tutanaklarının okunması, alınan kararların gözden geçirilmesi ve ders kesim resim raporlarının incelenmesi. 3. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun, Türk Milli Eğitimi’nin genel ve özel amaçları ile temel ilkelerinin okunması .(24/061973 gün ve 14574 S.R.G.) 4. 2923 nolu Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi Kanunu'nun okunması. 5. 31.05.2006/26184 sayılı M.E.B. Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi Yönetmeliğinin ilgili maddelerinin okunması.(31/05/2006 tarihli 26184 S. R. G. 5., 6. ve 7. maddeleri) Madde) 6. M.E.B. Anadolu Öğretmen Lisesi Yönetmeliğinin incelenmesi , 4. , 5. ve 18. maddelerinin okunması. 7. M.E.B. Talim Terbiye Kurulunun 02/ 04/ 2002 tarih ve 34 sayılı kararı ile kabul edilen Anadolu Liseleri İngilizce dersi öğretim programının gözden geçirilmesi ve İngilizce Dersi Öğretim Programı Temel İlkelerinin Okunması. 8. M.E.B. Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği’nin incelenmesi. 9. 2488 sayılı Tebliğler Dergisi’nde yayınlanan Atatürkçülükle ilgili konuların okunup planlara yansıtılması. 10. Anadolu Öğretmen Liseleri Haftalık Ders Çizelgesinin incelenmesi ve ders dağılımının yapılması. 11. 2008/2009 Eğitim Öğretim Yılında Okutulacak Kitaplar (2585 S.T.D.) ve 11639 sayılı Yabancı Dil Ders Kitapları Konulu yazının okunması. 12. Yıllık ve günlük planların yapılmasında dikkat edilecek hususlar, (2551 S.T.D. sayfa 439 da yayımlanan ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 30.07.2003 tarih ve 226 sayılı kararı ile kabul edilen “Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim ve Öğretim Çalışmalarının Plânlı Yürütülmesine İlişkin Yönerge” doğrultusunda hazırlanması); eğitim ve öğretim çalışmalarının planlı yürütülmesine ilişkin yönergede değişiklik yapılmasına dair yönergenin okunması(2575 sayılı tebliğler dergisi). 13. 2007–2008 öğretim yılı başarı durumunun gözden geçirilmesi ve başarıyı artırıcı tedbirlerin görüşülmesi ve öğrenci merkezli öğrenmenin gereği olarak, öğrenciyi ders içerisinde aktif hale getirmek üzere uygulanabilir kararlar alınması. 14. Ödev yönetmeliğinin değerlendirilmesi, ödev konularının belirlenmesi (2300 sayılı T. D. ) 15. Konuların işlenişinde yöntem ve tekniklerin belirlenmesi. 16. Yazılı sınavların sayılarının tespiti ve ölçme ve değerlendirme çalışmalarında birlik sağlayıcı kararların alınması. 17. Yıllara göre öğrencilerin Üniversite Giriş Sınavlarında aldıkları başarı yüzdelerinin tespiti. 18. Bölüm odasından yaralanma, araç gereçlerin tespiti ve kullanılması. 19. Okulumuzda yapılan son denetimin sonucunda zümre toplantılarıyla ilgili olarak eksik görülen hususlar ve yapılması gerekenlerin okunması. 20. Derslerin işlenişi ve ilgili problemler, sosyal faaliyetler konularında diğer zümre öğretmenleriyle işbirliğini ortaya çıkarabilecek kararlar alınması. 21. Türkçeyi doğru kullanma konusunda alınacak tedbirlerin ve Türkçeyi güzel kullanmaya özendirme konusunda yapılabilecek uygulamaların görüşülmesi. 22. Dilek ve temenniler.
GÜNDEM MADDELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ
1. Toplantı Zümre başkanı JFGJKKFJLK iyi dilek ve temennileriyle açıldı. Yapılan yoklamada tüm öğretmenlerin hazır bulunduğu görüldü. 2. 2007/2008 Öğretim yılı zümre öğretmenler toplantı tutanakları DGFDHG tarafından okundu. Yapılan değerlendirmede alınan karaların hepsine uyulduğu, ders kesim raporlarında da bütün konuların tamamlandığı görüldü. 3. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, Türk Milli Eğitiminin amaçları ve ilkeleri HGJKFKFJKL tarafından okundu ve kurul tarafından incelendi. 4. 2923 nolu Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi Kanunu YHJJHKJ tarafından okundu. 5. 31.05.2006/26184 sayılı M.E.B. Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi Yönetmeliğinin ilgili maddeleri DGFHGFJ tarafından okundu ve kurul tarafından incelendi. 6. M.E.B. Anadolu Öğretmen Lisesi Yönetmeliği incelendi ve ilgili maddeleri okundu. 7. M.E.B. Talim Terbiye Kurulunun 02/ 04/ 2002 tarih ve 34 sayılı kararı ile kabul edilen Anadolu Liseleri İngilizce dersi öğretim programı gözden geçirildi. İngilizce Dersi Öğretim Programı Temel İlkeleri okundu ve kurul tarafından incelendi. 8. M.E.B. Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği incelendi. 9. 2488 sayılı Tebliğler Dergisi’nden Atatürk İlke ve İnkılapları öğretim yönergesi okundu ve kurul tarafından incelendi. Bununla ilgili olarak yabancı dil derslerinde Atatürkçülüğün üzerinde önemle durulması ve önemli gün ve haftalarda yönetmelikte belirtilmiş olan konuların yıllık planlara dahil edilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca işlenilen konuların ders defterlerine ve ders planlarına da yazılmasına dikkat edilmesi gerektiği üstünde duruldu. 10. Değişen Anadolu Öğretmen Liseleri Haftalık Ders Çizelgesi incelendi. 2007/2008 Öğretim yılı ders dağılımı aşağıdaki gibi tespit edilmiştir: 9A – 10 saat : 9B – 10 saat : …………………. …………………. 11. 11639 sayılı Yabancı Dil Ders Kitapları Konulu Yazı VCNBMNM tarafından okundu. 2585 S.T.D. 'de belirtilen İngilizce Ders Kitapları incelendi. Konuyla ilgili olarak söz alan GHXGJHJ şöyle konuştu: “ Öğrencilerimize kitaplarla beraber bir de mini sözlükler veriliyor fakat ben bu sözlüklerin kapsam bakımında yeterli olmadığı kanaatindeyim. Özellikle yazma çalışması yapılacağı zaman Türkçe - İngilizce sözlüğe de ihtiyacımız oluyor. Bu sebeple eğer şimdiden öğrencilere kapsamlı bir sözlük almalarını tavsiye edersek bundan 4 yıl boyunca yararlanabilir.” GHGJHGJ , özellikle dil sınıfına seçen öğrencinin kelime çalışması yapabilmesi için kapsamlı bir sözlüğe ihtiyacı var diye ekledi. Yapılan görüşmeler sonucu öğrencilere bayram tatilinde evlerine gittikleri zaman bütçelerini sarsmayacak ihtiyaçlarını karşılayabilecek birer sözlük temin etmelerinin tavsiye edilmesine karar verildi. 12. 2551 sayılı tebliğler dergisinden eğitim-öğretim çalışmalarının planlı yürütülmesine ilişkin yönerge GHDDHJ tarafından okundu ve zümre öğretmenleri tarafından incelendi. Yıllık planlar yapılırken 02.04.2002 tarihinde yayınlanan İngilizce dersi öğretim programlarının dikkate alınacağı üzerinde duruldu. Ayrıca, eğitim ve öğretim çalışmalarının planlı yürütülmesine ilişkin yönergede değişiklik yapılmasına dair yönerge NCBMMM tarafından okundu ve yapılan değişikliklerin dikkate alınması gerektiği vurgulandı. Ders planları hususunda gerekli özenin gösterilmesi gerektiği hatırlatıldı. İngilizce derslerinde öğretmen kitabının günlük ders planı olarak zümre öğretmenlerine yardımcı olacak en iyi kaynak olduğu üzerinde duruldu. Hem yıllık planlar ve hem de öğretmen kitabı ışığında öğretim yılı boyunca herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesine azami dikkat gösterilmesi ortak görüş olarak belirlendi. Bir önceki yılda yıllık planların resmi tatil günleri ve hem okul hem yöre şartlarına göre tatil olması muhtemel görülebilecek günler göz önünde bulundurularak hazırlanmasının aksaklıkları önlediği memnuniyetle görüldü. Bu nedenle resmi tatiller dışında okulumuzun hem yatılı okul olması hem de ulaşım şartlarının çok uygun olmaması nedeniyle resmi tatiller öncesi gidiş ve dönüşlerde ertelemelerden dolayı ortaya çıkan muhtemel günlerin bu yıl da yıllık planlara yansıtılmasına karar verildi. Bu işlemin müfredattan konu eksilterek değil, konuları ağırlığına göre bölümlendirerek tatil günlerine uzun zaman aralıkları ile yayılarak yapılabileceği hatırlatıldı. Ayrıca 19 Mayıs provalarının da dikkate alınması gerektiği hatırlatıldı. 13. Üniversiteye yerleşme konusunda bu yılda geçen sene olduğu gibi %100 başarı olduğu görüldü. Tüm sınıflarda ders geçme başarı oranın ise yine % 100 olduğu görüldü. Konuyla ilgili olarak söz alan NMNÖMÖÖ söyle konuştu: “Bu sene mezun olan öğrencilerimiz hazırlık okuyarak gelen son dönem öğrencilerimizdi. Onlarla hazırlıktan itibaren çalışmalara başlamıştık.Bu öğrenciler 10. sınıftayken bile hiç dershaneye gitmeden deneme sınavlarında çok iyi netler elde ediyorlardı.Ben başarılarında hazırlık sınıfında aldıkları temelin yanı sıra yüksek motivasyonun ve düzenli aralıklarla sık sık yaptığımız deneme sınavlarının etkili olduğunu düşünüyorum.Test tekniği üzerinde de ayrıca durmuş ve çalışmalar yapmıştık. Öğrencilerin en çok yakındıkları kelime eksikliğini gidermek için Evren Hocam ile yaptığımız görüşmeler sonucu takviyeli İngilizce dersinde kelime öğrenimine ağırlık vermek gerektiği üzerinde kararlar almıştık:Bu sene mezun olacak dil sınıfında da aynı çalışmaların yapılması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca bu yıl ki dil sınıfında dil bölümüne devam etme konusunda hala daha şüpheleri olan öğrenciler var.Haliyle başarı durumları oldukça düşük. Diğer öğrencilerde İngilizce bilgisi bakımından hedeflediğimize ulaştık.Aralarında sadece bir öğrenci geçen sene nakille gelmişti ve temeli arkadaşlarına göre çok zayıf olduğundan deneme sınavlarında istenilen sonucu veremedi.Ayrıca öğrencilerin ÖSS sınavında çözecekleri 1. bölüm derslerinden eksikleri var. Bu eksikliklerin giderilmesi için Türkçe , Tarih , Coğrafya ve Matematik öğretmenlerinin yardımına ihtiyacımız var. Bu öğretmenlerimiz derslerine girmeseler bile verecekleri testlerle yardımcı olabilirler.Rehber öğretmeni olduğumuz sınıfın İngilizceyi başarıp başaramadığını değil aynı zamanda diğer derslerdeki durumlarını da kontrol etmeliyiz.Bizim öğrencilerimiz yatılı ve veli toplantılarına bile ailelerin gelemediği olabiliyor.Onların yerine öğrencilerimizin durumunu derslerine giren arkadaşlardan bilgiler alarak bizim takip etmemiz gerekiyor. Gerekirse sürekli kontrol ederek uygulayacağımız bir çalışma programıyla diğer derslere de hazırlanmalarına yardımcı olmalıyız.”
BNNMNM , dil bilgisi kurallarını ezberlemektense kullanarak öğrenmenin daha kalıcı sonuçlar vereceğini, görsel,işitsel ve eylemsel öğretim yöntemlerinin uzun süreli bellek ve etkili öğrenme açısından uygun olacağını belirtti.Ayrıca işlenecek konunun, öğrenci grubunun özelliklerinin ve öğretmenin üretkenliğinin yöntem seçimi üzerinde etkili olduğunu ancak bir iletişim aracı olması itibariyle dil öğretiminde önceliğin öğrencinin yazılı ve sözlü iletişim becerisini artırmak olması gerektiği fikrine katıldığını belirtti ve üzerinde durulan bu metotların devam ettirilmesi gerektiğini söyledi. VBVNNMM tarafından ise ezbere dayalı yöntemlerden kaçınılarak öğrencilerin görsel, işitsel ve eylemsel metotlarla soru sorarak,araştırarak,deneyerek,çözümler üreterek ve iletişim kurarak hedef dili yaşamalarını sağlayacak yöntem ve tekniklerin uygulanması gerektiği belirtildi. Ayrıca yabancı dil öğretiminde kültür empoze etmek yerine öğrencilerin yabancı dili bir iletişim aracı olarak kullanabilmesinin sağlanması üzerinde duruldu. Konuyla ilgili olarak söz alan JJJJKJLLLLLLLL şöyle belirtti.: Okulumuzda dil sınıfına gitmeyen öğrencilerin İngilizce dersine ilgileri oldukça düşük .Çünkü yanlış bir şekilde tamamen üniversite sınavına odaklanıyorlar .Aslında haksız da sayılmazlar .Çünkü şu an birinci öncelikleri üniversite sınavını kazanmak . Herkesin ekonomik durumu yurt dışına gitmeye müsait değil .Ayrıca ülkemizde özellikle böyle küçük yerlerde başka bir dili doğal ortamda kullanma ya da kullanıldığı bir ortamda bulunma şansları pek fazla yok .Onlar da işimize yaramıyor diyorlar.Aslında bizim onlara dilin kullanıldığı doğal ortamlar göstermemiz lazım .Bence bunu onlara derslerde belli zamanlarda düzenli olarak İngilizce orijinal hatta mümkünse yine İngilizce alt yazılı filmler izletmemiz gerekiyor.Bu şekilde dil laboratuarının da etkin bir şekilde kullanılmasını sağlayabiliriz. BMMÖÖÖÖÖÖ : Size katılıyorum aslında keşke elimizde onlar için hazırlanmış özel orijinal materyallerden olsa.Mesela çizgi filmler var .Konuşmalar seviyeye uygun bir şekilde yavaş ve kelimeler onların anlayabileceği düzeyde. Ama onlardan temin edemiyorsak film izletmek faydalı olacaktır. NBCBBM : Ben de sizlere katılıyorum.Bu çocuklar farkında değiller ama yarın üniversiteden mezun olduklarında onlardan dil yerliliği isteyecekler.Biz müfredatımızda belirtildiği gibi sadece gramer kurallarını değil onlara belli seviyede dili konuşma ve dinleme yeterliliğini de vermekle yükümlüyüz.Amacımız öğrencilerimizde İngilizce dilinde okuma- anlama, dinleme-anlama, konuşma ve yazma becerilerini geliştirmek.Orijinal filmler bu konuda yardımcı olacak iyi bir kaynak. Fakat burada amacımızı aşmamalıyız .Öncelikle izleteceğimiz filmin öğrenciler için uygun olmasına dikkat etmeliyiz.Bu uygunluk hem içerik hem de dili kullanma açısında onların dil ve yaş seviyesini gözetmek anlamındadır.Ayrıca dersin işlenişi de en iyi verimi alacak şekilde planlanmalıdır.Ayrıca yıllık planlarımızda da dinleme aktiviteleri şeklinde bu konuya yer vermemiz gerekiyor. Yapılan görüşmeler sonucunda müfredat konuları da dikkate alınarak belli saatlerde –mümkünse her ayın son haftası- öğrencilere dil laboratuarında İngilizce orijinal film izletilmesine ; fakat bu filmlerin önceden belirlenerek yazı inceleme kurulunun onayına sunulmasına ; çalışmanın planlı yürütülmesi açısından her öğretmenin sınıflar bazında haftalık ders programına göre dil laboratuarını kullanacağı saati belirlemesine ; buna göre dil laboratuarının kapısına asılacak bir kullanma planı yapılmasına ; ayrıca yıllık planlarda da bu aktivitenin yapılacağı ünite ve saatlerinde belirtilmesine karar verilmiştir. Ayrıca yapılan görüşmeler sonucunda; Başarıyı artırmak için özellikle 9. sınıflarda Role-play çalışmalarına derslerde ağırlık verilmesine; dilin bir iletişim aracı olduğu noktasından yola çıkılarak, iletişimsel metodun ağırlıklı olarak kullanılmasına karar verildi. Dil sınıflarındaki öğrencilerin ise bütün İngilizce öğretmenleri tarafından takip edilmesine öğrencilere yanlarında olduğumuz mesajı verilmesine ve varsa eksikliklerin tamamlanması konusunda sınıf öğretmenleriyle işbirliği içinde olunmasına ve aynı zamanda başarısız öğrencilerin zamanında belirlenerek sınıf rehber öğretmeni ve gerekirse velilerle işbirliği yapılarak takip edilmesine karar verildi. Dil sınıflarında sıklıkla deneme sınavı yapılarak test tekniğine ve YDS sınavına hazırlanmalarına destek olunmasına ; ayrıca yapılan her denemede öğrencinin aldığı net not edilerek bir grafik oluşturulmasına ve böylece öğrencinin de gerek sınıf içinde gerekse bireysel bazda kendi durumunu görmesinin sağlanmasına karar verildi. Tüm sınıfların Bölüm odasında bulunan İngilizce kaynaklar kullanılarak okuma alışkanlıklarının geliştirilmesine; Bu şekilde İngilizce dilini daha iyi öğrenmelerinin sağlanmasına yardımcı olunmasına karar verildi. Zaman çizelgesine uygun olmak suretiyle Bilgisayar laboratuarında internet ortamından yararlanmalarına, böylece çok çeşitli kaynaklara ulaşarak kendilerini geliştirme ortamı sağlanmasına karar verildi. Dil bölümlerinde pratiği artırmak üzere AB kaynaklı Comenius projelerinin derslerde anlatılarak özendirilmesine ve proje geliştirmek için öğrencilerin teşvik edilmesine karar verildi. Ayrıca 10 Dil sınıfında kelime öğrenimini ve okuma becerisini geliştirmek amacıyla ayda bir seviyeye uygun İngilizce hikaye kitabı okutulmasına; okunan her kitabın öğrenci tarafından özetinin çıkarıldığı ve bilinmeyen kelimelerinin de eklendiği bir raporun her ay sonunda öğretmene teslim edilmesine ; bu çalışmaların sene sonuna kadar saklanarak sıkı takibinin yapılmasına karar verildi. 10 yabancı dil sınıfının YDS denemelerine ağırlıklı olarak 2. dönem seviyelerine uygun deneme sınavlarıyla başlanmasına karar verildi. Özellikle 9. sınıflar için ders dışı faaliyet olarak yabancı dilde yazışabileceği mektup arkadaşı bulunmasına yada bu konuda yardımcı olabilecek sitelerin önerilmesine karar verildi. 12 dil sınıfında öğrencilerin üniversiteler ile ilgili merak ettikleri sorularını sorabilecekleri insanların çevremizde araştırılarak sınıfa getirilmesi ve öğrencilerle diyalogunun sağlanmasına karar verildi. 14. Yıllık ödevlerin verilip değerlendirilmesi konusuyla ilgili olarak 2300 sayılı Tebliğler Dergisi gözden geçirildi. Ödev yapılırken öğrenciyi mutlaka araştırmaya sevk etmesi konusu vurgulandı. Sene başı öğretmenler kurulu toplantısında belirlendiği üzere ödevler Kasım ayının 1. haftası içinde öğrencilere duyurulacak ve Nisan ayının 2. haftası teslim alınacaktır. Aralık – Ocak ve Şubat dönemlerinde ise ara değerlendirme formu düzenlenerek ödev sahibi öğrencilerimize rehberlik edileceği hatırlatıldı. Ayrıca bu yıl sene başı öğretmenler kurulunda aldığımız karar gereği son sınıflar haricinde diğer sınıflarda proje ödevleri verilmesi kararlaştırıldığı ve dönem ödevi konularının buna göre belirlenmesi gerektiği vurgulandı.
Yapılan görüşmeler sonucu 2007-2008 öğretim yılında yıllık ödevlerin değerlendirilmesinde aşağıdaki puanlama sisteminin geçerli olmasına karar verildi.
Zengin kaynaklardan yararlanması : 10 puan Zamanında kontrollere getirmesi ve teslimi : 15 puan Emek, itina ve özen : 15 puan Öğrencilerin dilin düzeyine uygun bilgi ve becerileri : 30 puan Amaca uygunluk : 30 puan TOPLAM : 100 PUAN Her sınıf için kendi seviyesine uygun olarak çalışılması önerilecek proje konuları aşağıdaki gibidir : 1. Preparing a calendar with birthdays of your friends, important days and festivals including seasons 2. English through silly questions 3. English through songs 4. Traditional children games 5. Preparing a tourist guide about Gökçeada. 6. Interview at least four people on educational problems in Turkey . 7. Making a class problems page. 8. Preparing a theatre in English 9. Realizing global warming 10. Introducing different cultures 11. Can we realize how important learning a foreign language ? 12. Environmental problems in Turkey. 13. Living English 18. Exchanging Cultural experiences. 19. How to teach English to children. 20. Qualifications of a good teacher 21. Success stories of famous persons 22. Exchanging traditional food customs of different cultures 23. Which one is better , traditional or modern methods in teaching ? 24 New Choir Singing English songs Son sınıflar için önerilecek ödev konuları aşağıdaki gibidir : 1. Risky sports. 2. Summary of a story book ( level 4,5 ). 3. Formal and informal letters. 4. Past tenses. 5. Describe a film you have seen. 6. Make a collection of amazing stories. 7. The biography of a famous person. 8. Future tenses. 9. Natural disasters 10. Global Warming 11 Natural disasters. 12. Summary of a novel ( summary and character analysis). 13. Gerunds, infinitives and participles. 14. Write about advantages and disadvantages of living in a big city and in countryside. 15.Comparing Turkish and English Grammar 16. Natural disasters 17. Global Warming
Öğrencilerin hem kütüphane gibi gerçek ortamda araştırma yaptığı gibi internet gibi sanal ortamda da araştırma yapması konusunda tembelliğe sebep olmaksızın kolaylık sağlanmasına karar verildi. Ödevlerini bilgisayarda yazabilecekleri ve konu uygun görüldüğünde ödevin sunu olarak hazırlanabilmesine imkan sağlanması konusunda fikir birliğine varıldı. Öğrencilerden gelecek farklı ödev ve proje konularının da dikkate alınması kararlaştırdı. 15. Derslerde yabancı dilin günlük hayatta kullanılmasını yaygınlaştırmak amacıyla öğrenci merkezli metodlara (Role Plays, Ask and Answer, Demonstrations, Eclectic Method) sıklıkla yer verileceği hatırlatıldı. Dili öğretirken öğrencinin kendi özünde bir yozlaşmaya veya kültür kaybına neden olmaması için verilen cümle örneklerinde kendimizle ilgili konuların gündeme alınmasına karar verildi.Böylece öğrenciler gerçekleşmesi ihtimal olan yabancı ortaklı projelerde yabancı arkadaşlıklar kurmaları durumunda kendilerini anlatacak temel ifadeleri kazanmış olacakları belirtildi.Genel itibariyle yabancı dilin öğrencilerimize yeni bir ufuk açması ve dünyayı yakından takip edebilmeleri için kazandırılacağı, derslerin işleniş biçiminin öğrenci merkezli olacağı, öğrencilerin sorular sormaya, cevaplar vermeye ve diyalog kurarak yabancı dili kullanmaya teşvik edileceği, dil bilgisi kurallarını ezberlemektense kullanarak öğrenmenin daha kalıcı sonuçlar vereceği, bunu sağlarken alt yapımızda bulunan görsel, işitsel araç gereçlerin ağırlıklı olarak öğrencilerin hizmetine sunulacağı, böylece uygulamalarda eylemsel öğretim yöntemleri uzun süreli bellek ve etkili öğrenme açısından etkili olacağı hatırlatıldı. Program Kitabı Sayfa 13-31 de yer alan öğretim teknikleri bölümü incelendi. Özellikle 21-22. sayfalardaki Ünitelerin işlenişi incelenerek uygulanması karalaştırıldı. Derslerin işlenişi sırasında Program Kitabında belirtilen Öğretim Teknik ve Metotlarının koşullara göre (gösteri, soru-cevap, drama ve rol yapma, benzetme, ikili ve grup çalışmaları, eğitsel oyunlar, gramer oyunları) tek veya karma olarak uygulanması kararlaştırıldı. Dört Dil Becerisi: Program kitabı sayfa 25-31 de yer alan dört beceri ile ilgili bölüm gözden geçirildi. BXNBN: “Derslerde iletişimsel aktivitelere yeterince yer verilmeli ve özellikle 10. ve 11. sınıfların TM, Fen ve Sosyal Bilimler bölümlerinde yapı – gramer ağırlıklı bir yaklaşım takip edilmesinden ziyade günlük konuşmaya ve dili kullanmaya dayalı çalışmaların yapılması daha uygundur. Böylelikle mevcut bilgilerini koruyacak ve geliştireceklerdir.” Dedi. JGHHHHHHHHHHJ : “Konuşma ve dinleme becerileri oldukça önemlidir. Ancak bu beceriler genellikle göz ardı edilmektedir. Bu sorunu yaşamamak için bu ihmal edilen iki beceriye de önem vermeye devam etmeliyiz. Bireysel farklılıklar da bu noktada önem kazanmaktadır. Öğrencilerin öğrenmede bireysel farklılık göstereceği herkesçe bilinir.” diye konuştu. B BX VVV: “Öğrencileri derse motive etmek için öğrenci ile konu arasında bağ kurabilecek fıkra, hikaye, şiir, şarkı, anı vb. ile başlamak verimi artıracaktır. Öğrencilerin bireysel farklılıkları gözetilerek derslerde kullanılacak tekniklerin olabildiğince geniş (drills, question answer, jigsaw, vb.) tutulmasının verimi artırmada olumlu yönde etkide bulunacağı kanaatindeyim.” Dedi. NBNNCNC : “Ödevlerin toplandıktan sonra hataları belirtilerek öğrencilere dağıtılması, öğrencilerin de uyarılara göre hataları düzeltilmiş çalışmalarını dosyalarına koymaları faydalı olacaktır. Ayrıca öğretmenlerin yaygın hataları görüp müdahale etmesine de yardımcı olur. Belli bir gelişme sağlandıktan sonra ödevlerin kontrolü için peer-correction yöntemiyle öğrencilerden de faydalanmak gerekir” seklinde konuştu. 16. Sınav soruları düzenlenirken, öğretim programlarında belirtilen özel ve genel amaçlar varsa hedeflenen beceriler, açıklamalar ve konular esas alınacağı ,öğrenci başarısını ölçme ve değerlendirmede beşli not düzeni kullanılması, öğrencinin başarısı dört, başarısızlığının iki notla değerlendirilmesine, sınav ödev ve projeler ile uygulamaların 100 tam puan üzerinden değerlendirilmesi, değerlendirme sonuçlarının öğretmen not defteri ile not çizelgelerine puan olarak yazılması gerektiği hatırlatıldı. Dönem notlarını tespiti ederken ise bir dersin dönem notu, o döneme ait yazılı, sözlü ve uygulamalı sınavlarla varsa ödev ve projelere verilen puanların aritmetik ortalaması nota çevrilerek belirlenmesi, puanların aritmetik ortalaması alınırken yarım ve yarımdan büyük kesirlerin tama yükseltilmesi, yarımdan küçük kesirlerin dikkate alınmaması, ödev ve projelerden alınan puanların o dönemin yazılı ve sözlü puanlarıyla birlikte değerlendirilmesi gerektiği hatırlatıldı. Öğretmen, öğrencinin sınıf içi etkinlik ve başarı durumunu dikkate alarak takdir hakkını kullanıp aritmetik ortalamanın en çok bir not fazlasını dönem notu olarak verebileceği, ancak takdir edilen not; yazılı, sözlü ve uygulamalı sınavlar ile ödev ve projelere verilen puanlarla izah edilebileceği ve bu puanların aritmetik ortalamasının nota çevrilmesi ile elde edilen nottan aşağı olmayacağı, zorunlu hâllerde bir yazılı sınav eksiği ile de dönem notu verilebileceği hatırlatıldı. Yapılan görüşmeler sonucu; 9. sınıflarda 3 yazılı; 10 ara sınıflardaki 4 saat İngilizce dersi için 3 yazılı; 13 saatlik İngilizce dersinin olduğu 10 dil , 11 dil ve 12dil sınıflarında da 3’er yazılı; 11 ara sınıflardaki 4 saat İngilizce dersi için 3 yazılı; 12 ara sınıflarda da 4 saatlik İngilizce dersi için yine 3 yazılı yapılmasına karar verildi. Sözlü değerlendirme sayısının ise yazılı sınav adediyle eşit olmasına karar verildi. 9. sınıflar ve dil sınıfları için her ünite bitiminde quiz yapılmasına karar verildi. Quizlerin ortalamasının sözlü notlarından birine ders öğretmeninin takdir edeceği oranda yansıtılmasına karar verildi. Değerlendirmenin öğrencilerin ders içi faaliyet, derse katılım ve davranış ve tutumlarına göre yapılması üzerinde duruldu. Hak eden öğrencilere ders esnasında da zaman zaman sözlü notları verilmesi diğer öğrenciler arasında motivasyonu artırıcı olacağı hatırlatıldı. Aynı sınıf seviyelerinde Yabancı Dil sınıfları hariç en az bir sınavın ortak yapılacağı hatırlatıldı. Ayrıca dil sınıflarında daha önceki senelerde olduğu gibi öğrencinin seviyesine uygun olarak sık sık belli aralıklarla YDS deneme sınavının yapılmasının gerektiği üzerinde duruldu.Öğrencinin artan başarısında sık sık yapılan bu deneme sınavlarının da çok etkili olduğu belirtildi. 17. Geçmiş yıllara ait üniversite başarısı incelendiğinde, 2004 yılında başarı düzeyinin %60 civarında; 2005 yılında %80; 2006 yılında % 86; 2007 yılında %100 olduğu görüldü ve 2008 yılında da yine % 100 olduğu görüldü. 18. Konuyla ilgili olarak söz alan GGGGGVH şöyle konuştu : “Derslerimizde günümüz teknolojilerinde mümkün olduğunca çok yararlanmamız gerektiğini düşünüyorum.Mesela tepegöz kullanarak ders anlatmak öğrencinin ilgisini daha çok çekiyor. Ayrıca öğretmen sınıfa tahtaya bir şeyler yazmak için araksını dönmek zorunda kalmıyor.her zaman yüzünüz sınıfa dönük ve öğrenciyi kontrol ediyor halde oluyor. Ayrıca derse de hazırlıklı gelmiş, planınızı yapmış oluyorsunuz. Belki o an tahtaya resmedemeyeceğiniz bir betimlemeyi önceden hazırlayarak tepegözden yansıttığınız bir asetatla gösterebiliyorsunuz.” BXBBBBBBB, öğretmenin teknolojideki gelişmeleri takip etmesinin gelişimi açısında çok önemli olduğunu belirtti. Genel itibarla bölüm odasının yeterli olduğu belirtildi. Ancak öğretim yılları boyunca kullanmakta olduğumuz ses sisteminin ortada olmasının cihazlara zarar verebileceği düşünülmektedir. Bu durumu çözmek için bir tertibat yapılması hususunda okul yönetimine teklif götürülmesine ; bölüm odasına derslerde kullanılacak testleri çoğaltmak amaçlı bir fotokopi makinesi ve yazıcı alınması için okul yönetimine teklif götürülmesine karar verildi. Ayrıca derslerde tepegöz cihazının sıklıkla kullanılmasına karar verildi 19. Son denetim raporunda zümre toplantılarıyla ilgili olarak eksik görülen hususlar ve yapılması gerekenler YHNHN tarafından okundu. Bu yılında bir denetim yılı olması beklendiğinden dikkat çekilen hususlarda eksikliklerin giderilmesi ve herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi gerektiği hatırlatıldı. 20. Diğer zümre öğretmenleriyle sürekli iletişim ve etkileşim halinde olunması gerektiği üzerinde duruldu. Özellikle Türk Dili ve Edebiyatı zümresiyle dilbilgisi konularında işbirliği halinde olunması gerektiğine; Bilgisayar laboratuarının kullanılması ile ilgili olarak bilgisayar zümresiyle işbirliği yapılmasına ve Atatürkçülük konularıyla ilgili olarak tarih zümresinden yararlanılmasına karar verildi. Daha önceki senelerde öğrencilerin Türkçe okuma, anlama ve anlatımda yaşadıkları sorunların İngilizceye de yansıdığı tespit edilmiştir. İngilizce dersinin daha verimli işlenebilmesi için Türkçe öğretmenleriyle gerektiğinde işbirliğine gidilmesi, özellikle öğrencilerin okuma alışkanlığı kazanmaları amacıyla Türkçe zümresiyle gerekli çalışmaların yapılmasına dair alınan kararın bu yılda uygulanmasına karar verildi. Dil sınıfların ÖSS sınavında çözmek zorunda oldukları konular hakkında ilgili branş öğretmenlerinden test materyali temini için yardım alınmasına karar verildi. 21. Türkçenin güzel ve düzgün kullanılmasına azami dikkat gösterilecek ve yanlış kullanan ya da yaşadığımız çağ gereği kötü kullanmakta ısrar eden çocuklarımızı uyararak ve düzelterek doğru kullanmaya sevk edilecektir. Ayrıca yabancı dil öğretmenleri olarak önceliği kendi dilimize vermemiz ve bu temelden hareketle yeni bir dili kazandırmamız gerektiği hatırlatıldı. Derslerimizde “Önce Güzel Türkçe” sloganını yer yer söyleyerek öğrencilerimizin zihnine kazıyabileceğimiz belirtildi. Konuyla ilgili olarak söz alan IOYI; Türkçeyi doğru kullanmak için kitap okuma alışkanlığının edinilmesi gerekiyor.Bizim kurulda aldığımız 15 dakikalık kitap okuma saatiyle ilgili kararımız bu konuda çok yardımcı olacaktır.Öğrencilerimizi kütüphaneden yararlanmaya ve daha çok kitap okumaya teşvik etmeli ve onlara örnek olmalıyız dedi.
22. İyi bir öğretim yılı geçirme temennileriyle toplantı sona ermiştir.
|